Äpplemuffins med vaniljsås

Muffins med äpple och kanel

För drygt 10 år sedan bakade jag muffins i tid och otid. Jag hade alltid minst fem olika sorter i frysen och kunde imponera på diverse besökare.

Muffinsbakandet kom av sig under min tid på Gran Canaria eftersom jag saknade ugn och att min sambo () inte var något stort fan av sötsaker överhuvudtaget (något jag har lyckats vända honom till att bli).
Nu när barnen börjar bli större och tycker att det är roligt att baka tillsammans med mig (kanske främst för att få slicka bunken efteråt) har jag återupptagit muffinsbaket och tycker att det är en härlig meditation.
Med jämna mellanrum tänkte jag presentera muffinsrecept här på bloggen och först ut är dessa saftiga, delikata muffins med äpple och kanel. Vad passar bättre nu när alla frukdiskar svämmar över av härliga svenska äpplen. Till muffinsen serveras hemkokt vaniljsås tillredd med vaniljstång.

Äpplemuffins banner
Äpplemuffins

  1. Skala 2 äpplen, riv ett och skär det andra i klyftor.
  2. Blanda 1/2 msk kanel och 2 msk socker och lägg i äppleklyftorna så de får gosa till sig.
  3. Vispa 2 ägg med 2 dl socker poröst.
  4. Vänd försiktigt ner 3 dl siktat vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 msk kanel, 50 g smält smör, 1 rivet äpple och ev en liten skvätt mjölk.
  5. Rör ihop till en jämn smet och klicka ut till hälften i 12 muffinsformar.
  6. Lägg en äppelklyfta på toppen av smeten i varje form.
  7. Grädda i 12 minuter på 225 graders värme.
  8. Servera med vaniljsås här finns ett bra recept.äpplemuffins med vaniljsås

Mums!