Lakritsglass med varma sommarhallon

lakritsglassDet tog sin lilla tid innan jag nu äntligen har testat att göra lakritsglass, en smak som egentligen stått högst upp på listan sedan glassmaskinen kom i min ägo. Glassen serverades med varma, ljuvligt doftande sommarhallon som väntat i frysen på detta högtidliga tillfälle. Lakrits och hallon är en underbar kombination.
Lakritslassen smakade fantastiskt och jag kommer absolut snart att göra den igen, men eftersom hallonen nu är slut ska jag testa att servera den med en saltlakritssås nästa gång. Jag lovar att återkomma med det resultatet!
lakritsglass-2

Lakritsglass

  3 dl mjölk
  2 dl grädde
  1/2 msk lakritspulver
  1/2 tsk vaniljpulver
  2 äggulor
  2 dl socker

Häll upp mjölken i en kastrull, lägg i vaniljpulver och lakritspulver värm upp så att det sjuder (inte kokar). Vispa äggulor och socker pösigt. Ta kastrullen av värmen. Vispa i äggsmeten. Ställ kastrullen på värmen igen och låt sjuda under omrörning till smeten uppnått lite tjockare konsistens. Ta kastrullen av värmen och vispa slutligen i grädden. Låt smeten svalna och ställ sedan in i kylskåp så att den blir riktigt kall. Kör glassmeten i glassmaskin enligt tillverkarens instruktioner.
Sleva upp i tätslutande förpackning och frys minst en timme.
lakritsglass-3

Varma sommarhallon

2 dl vildhallon (om man har, annars vanliga hallon)
2 msk socker
Koka upp i kastrull under omrörning. Servera varma till glassen.
lakritsglass-4